Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

joi, 7 iulie 2011

Margareta Paslaru intervievata la Jurnalul National

Una dintre marile doamne al muzicii uşoare româneşti, şi nu numai, Mar­ga­reta Pâslaru îşi sărbătoreşte sâm­bă­tă ziua de naştere. La mulţi ani!

La a doua lansare a CD-ului de autor „Margareta – 50 de ani de la pri­mul disc – Lasă-mi, toamnă, pomii verzi”), prof. univ. muzicolog, critic muzical Mihai Cosma spunea despre sărbătorita noastră: „Acest volum pe care l-a lansat domnia sa, care este tipărit în Editura Universităţii Na­ţio­nale de Muzică din Bucureşti, este un element inedit pentru Universitatea noastră, care s-a canalizat, aşa cum e şi firesc, în zona muzicii clasice, dar am considerat, parcurgând pa­gi­nile de creaţie ale doamnei Marga­reta Pâslaru, că domnia sa face parte din clasicismul muzicii româneşti prin valoarea compoziţiilor pe care le are, prin impactul acestor compoziţii asupra tuturor generaţiilor, aş spune, de la cei mai vârstnici până la cei mai tineri. (...)”

„Cum trăiesc? Prin muzică şi multiple alte activităţi în sprijinul semenilor. Pasiunea mă face să lucrez fără oprire, chiar dacă nu apar des pe micul ecran, creez muzică şi texte pe care le înregistrez.

Astfel a prins viaţă «Fii voluntar!», tema campaniei «Europa, casa noastră», pe care am interpretat-o şi la aniversarea a «135 de ani de Uma­nitate» ai Crucii Roşii Române. În pa­ralel, noul program pe care l-am ini­ţiat «Voluntarii muzicii» evo­luea­ză cu sprijinul Chelgate şi Reprezentanţa Comisiei Europene la Bu­cu­reşti. Programul-pilot va continua în a doua jumătate a anului în şcolile Capitalei, cu intenţia de a fi extins în restul ţării. Educaţia muzicală este importantă. O altă colaborare de du­ra­tă, de data aceasta la Radio, a evidenţiat printr-o retrospectivă primele două sezoane ale rubricii «Margareta prezintă pe...» din cadrul emisiunii «Radioul de sâmbătă seara». În această emisiune, realizată de Pompilius Onofrei, susţinem tineri de viitor, interpreţi de excepţie ai muzicii pop, folclor, jazz, operă, chiar instrumentişti ai muzicii clasice.

Cei care mă apreciază ştiu cu si­guranţă tot ceea ce trebuie ştiut. Este ui­mitor faptul că după jumătate de se­col de la debutul meu mii şi mii de fani din ţară şi diaspora îmi postează compoziţiile, clipuri, fotografii, versuri, filmele în care am jucat, cro­nici, toate pe site-urile de socializare. Mulţi îmi povestesc despre în­sem­nă­tatea melodiilor mele, care au coincis cu momente fericite din viaţa lor; pri­mul sărut sau prima despărţire, şla­gă­re fredonate în vacanţă, la căsătorie. Do­vada memoriei afective şi colecti­ve transmisă din generaţie în ge­ne­ra­ţie, prin muzică, este ca o hartă a su­fletului românesc răspândit în lume.

M-am născut româncă, beneficiez de gena familiei din care provin.

Vocea mea a străbătut lumea pe calea undelor sau pe scene şi ecran, ca mesager al artei muzicale, dise­mi­nând spiritul românesc. Cum spune o vorba din bătrâni – «Omul sfinţeşte locul», un artist aparţine lumii. Ro­mânia, cu frumuseţile-i divine, răs­co­leşte privitorul precum un tablou. Ce trebuie admirat fără a fi atins. Cât priveşte atitudinea?! Ea poate fi elevată prin cultură şi educaţie.

Artistul se naşte, nu se face! Faptul că am fost aleasa compozitorilor, aleasa publicului, a regizorilor de teatru şi film m-a determinat să-mi ur­mez vocaţia, pasiunea, chemarea, drumul destinului. M-am temut de succes, uneori succesul deschide poarta răutăţilor şi a invidiei.

Chiar sâmbătă, 9 iulie, voi fi la microfonul emisiunii «Radioul de sâmbătă seara», unde îl voi intervieva pe talentatul violonist de numai 13 ani Mircea Dumitrescu. Un sincer «La mulţi ani!», colegilor născuţi în aceeaşi zi!!! Diversificarea paletei artistice pe care am practicat-o o viaţă va continua.”
Sursa:
Jurnalul National 7 Iulie - Ramona Vintila

Niciun comentariu:

Arhivă blog