Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 23 iunie 2012

Margareta Paslaru - interviu - Obsesia Timpului

TIMPUL MARGARETEI  -  Jurnalul National - 19-05- 2006

(...) OBSESIA TIMPULUI. Despre cum a fost compus slagarul "Timpul", Margareta Paslaru isi aminteste: "In 1968, piesa «A nimanui sunt», selectionata si inclusa de Valeriu Lazarov in recitalul meu la Cerbul de Aur 1969, se numara printre primele mele incercari componistice. In ciuda succesului de public, piesa a fost respinsa dupa festival ca fiind «trista, necaracteristica tineretului revolutionar». Dar nu m-am descurajat, ideile abundau si inspiratia ma chema la pian. Compozitia «Timpul» (muzica si text) i-a urmat, la scurta vreme. Unora li s-a parut ca textul era prea filozofic pentru un cantec de muzica usoara... Din fericire, orchestratorul Sandu Abramovici m-a incurajat si chiar mi-a indeplinit dorinta de a folosi un timpan acordat ca efect sonor. Era important pentru mine si pentru atmosfera piesei acel «buuum» implacabil, chiar dupa cuvantul-personaj, Timpul. Primul care m-a felicitat in pauza de inregistrare a fost textierul Sasa Georgescu. «Paslarito, ai dat lovitura, va fi slagar!», mi-a spus. Avand girul unui profesionist de talia lui, am revenit in studio cu incredere si energie creatoare. Mai mult, Anda Calugareanu, care pleca in Germania, m-a intrebat daca as fi de acord sa-mi cante compozitia la Presse Fest. Va imaginati bucuria mea. Nu numai publicul aprecia «Timpul», dar si o colega exigenta. «Timpul» a aparut pe disc abia in 1972, alaturi de melodia compozitorului Paul Urmuzescu «Daca as spune DA».
Obsesia mea, cu ireversibilul timp, a continuat. Ani mai tarziu am selectionat din volumul cu autograf daruit de Virgil Carianopol poezia «Eu si Timpul», care m-a inspirat. Melodia s-a lansat in emisiunea lui Titus Munteanu - Slagare in devenire.(...)

Niciun comentariu:

Arhivă blog