Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

joi, 2 februarie 2017

Margareta Paslaru de vorba cu... un tanar talent, Iustin Galea

Joi, 2 februarie, de la ora 12.00, la Radio Clasic, invitatul doamnei Margareta Paslaru este compozitorul si violonistul Iustin Gâlea, impreuna cu tatal său actorul Ilie Gâlea. Provenind dintr-o familie cu tradiție artistică, pasiunea pentru muzică a venit într-un mod cu totul firesc pentru Iustin, un violonist cu peste 23 de ani de studiu de vioară.
Întâlnirea cu Maestrul Modest Iftinchi, unul din părinții spirituali ai viorii în România, reprezintă pentru acesta marea sa șansă, având onoarea de a-i fi elev. A urmat apoi Facultatea Națională de Muzică din București alături de profesori cu nume de referință, în străinătate având oportunitatea de a se perfecționa în baroc, jazz și în compoziție. A aprofundat, în parallel, și studiul compoziției, rezultând în diferite colaborari în țară și străinătate, una dintre acestea fiind coloana sonoră a unui film turnat în Statele Unite.
Iustin Gâlea a cochetat și cu muzica de teatru având privilegiul să lucreze cu regizori de cea mai înalta clasă, de la Victor Ioan Frunză până la Alexandru Dabija.
În ultimii doi ani, Iustin s-a dedicat lansării a două albume, “Violin and the Edge of Contrast” și “Tales and Fairies”. 
Violin and the Edge of Contrast reprezintă rezultatul muncii sale de violonist și compositor, din ultimii ani. Albumul însumează opt cântece, dintre care șase compoziții proprii și două cover-uri, cântate și alese pe sprânceană, fiecare spunând o poveste anume. Pentru că este un produs de concept și pentru că și-a dorit să ofere, în primul rând, o experiență muzicală unică, de calitate, a decis să lanseze acest album în ediție limitată, primele 100 de copii găsindu-și cămin încă din primele zile de la lansarea sa oficială, în cadrului unui recital susținut toamna trecută la “Serendipity”.
“Tales and Fairies”, ce-al de-al doilea album al său poate fi considerat un recital dedicat basmelor și zânelor. Noutatea acestui album vine din sursa de inspirație. Așa cum spune și titlul, în traducere Basme și Zâne, albumul acesta este despre tot ce ar vrea să inspire frumos fetiței sale, pe care o alintă Rapunzel încă de când avea câtiva milimetri. Despre acest album, Iustin povestea acum un an:

 „Îmi doresc să îi pot transmite dragostea noastră pentru muzică și viață și de aceea m-am simțit inspirat să transpun dorința aceasta într-un album vesel, jucăuș, cu ceva James Bond, că doar e un clasic al cinematografiei, cu ceva iz de mediterana într-o vară târzie, sau, poate, seri de jazz. 
La fel ca în cazul primului său album, nu putem spune că există o unică direcție din punct de vedere al stilului muzical, ci mai degrabă un melanj de stiluri și stări, așa cum există și în viață.”
În prezent, Iustin îmbină munca de compozitor cu plăcerea de a cânta pentru public, oferind, periodic, recitaluri exclusiviste pentru un public deja dedicat, pregătind, totodată, un nou album.
W

Niciun comentariu:

Arhivă blog