Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 9 iulie 2017

9 Iulie, Margareta Paslaru - intervievata de 'Q Magazine' la 74 de ani



Interviu cu Margareta Paslaru Q Magazine - de Ramona Vintila
Link cu fotografii :)
http://www.qmagazine.ro/mit-al-muzicii-usoare-margareta-paslaru-la-74-de-ani-despre-muzica-injectata-in-adn_345570.html

Mit al muzicii usoare, Margareta Paslaru, la 74 de ani, despre muzica injectata in ADN
Aproape 60 de ani din cei 74 pe care ii implineste astazi, i-a dedicat artei. In exclusivitate pentru Q Magazine, Margareta Paslaru vorbeste despre proiecte, atitudine si poezie.

Generatii la rand au crescut cu muzica si rolurile ei. De la Chemarea marii, la debutul ei discografic, piesa care a batut toate recordurile de vanzare ale anilor ’60, pana la melodii ca Trandafirii tai, Cum e oare?, Nu mai plange, baby, Ale tale, Veronica, Eu si timpul sau Lasa-mi toamna pomii verzi, Margareta Paslaru a fost considerata copilul-minune al muzicii usoare romanesti. Compozitorul George Grigoriu a numit-o un mit al muzicii usoare romanesti, iar compozitorul Paul Urmuzescu afirma ca Margareta Paslaru reprezinta pentru muzica usoara ceea ce reprezinta Maria Tanase pentru muzica populara.

A impletit armonios muzica, teatrul, filmul, dansul si compozitiile. De-a lungul timpului, 65 de compozitori i-au incredintat lucrarile lor, unii scriind special pentru timbrul sau aparte. In 1962, maestrul Liviu Ciulei i-a incredintat rolul Polly, devenind partenera lui Toma Caragiu, in piesa Opera de trei parale de Bertolt Brecht; aproximativ 400 de reprezentatii. A fost remarcata si de regozorii de film care au distribuit-o alaturi de actorii Marin Moraru, Stefan Iordache, Ion Dichiseanu, Ileana Stana Ionescu, Dem Radulescu, Emmerich Schaffer, Grigore Gonta, Cornel Coman, ceea ce a apropiat-o de universul artei dramatice.
A început să joace ... „iepuraşul“ a dispărut şi sa născut o actriţă: Margareta Pâslaru. Şi sigur glasul Margaretei şi inteligenţa ei muzicală au dus la împlinirea totală a rolului. (...) Polly devenea mai prezentă, mai conturată şi la premieră Margareta a cunoscut victoria! Debutul ei a însemnat totodată şi consacrarea unui talent autentic. – regizorul Liviu Ciulei

In urma cu cinci ani, artista a debutat si ca scriitoare, cu volumul biografic Eu si Timpul. Viata, vocatie, viziune. Cartea reprezinta un documentar al experientelor traite, drepturile de autor fiind cedate fondului destinat Premiului Anual pentru originalitate interpretativa, acordat tinerilor inzestrati. Inca din 1993, LP-ul si apoi CD-urile, chiar si rolul povestitorului jucat in audiobook-ul Basme fermecate de H.C.Andresen, au o finalitate umanitar caritabila.
„Imi doresc sa pot face bine prin vanzarea muzicii mele, a povestilor soptite pe audiobook; ele alina durerile micilor pacienti din spital”, spune Margareta Paslaru, inexclusivitate pentru Q Magazine.
În era noastră, ne-am bucurat de harul polivalent al multor artişti, încă din vremuri memorabile. O asemenea artistă este actriţa Margareta Pâslaru, al cărei glas inegalabil a răsunat armonios şi în teatru, şi în film. Încă de la debutul său, recunoscută de marii noştri regizori, a ocupat scena şi ecranul cu egală distincţie şi emoţie. În amintirea mea cinematografică, Margareta Pâslaru s-a afirmat generos, plătind de câteva ori preţul talentului şi al frumuseţii. Jocul şi cântecul său se regăsesc în acest amestec inedit de candoare şi senzualitate. – academician Mihnea Gheorghiu
„Lucrez, ma inspira toamna vietii cu flacara ideilor, preaplinul contureaza esenta prin muzica. Adaug noi compozitii la Caietul III – partituri. Prezenta la inregistrari, absentez la spectacole; albumele raman peste timp.”, continua artista. Din februarie dezvolt noul album aniversar, PROVIDENTA, CD de autor, in beneficiul Asociatiei Nevazatorilor din Romania. 
Muzica injectata in ADN
„Tulburarea starnita de versurile unor poeti prezenti pe acest album, precum George Bacovia, George Tarnea, Oscar Wilde, Marius Tuca, vibreaza in glas. Am regasit printre strofe propriul univers, solitudinea necesara. Muzica injectata in ADN exalta victorios, mangaie, revolta, alina, spulbera, plange, inaripeaza, reverbereaza divina atingere... Piscurile reusitei raman, nu se repeta, evoluam in pas cu dinamica timpului.”
„Faptele pornite din genuina omenie inspira, in timp ce amestecul unora in viata altora afecteaza calitatea existentei de ambele parti.”
Atitudine
„Cred ca atitudinea si spiritul inovator decid varsta, nu cifrele anului de nastere. Vorba ceea, cate sentimente ma infioara, tot atatea melodii si texte erup. Inregistrarile in Studioul Jolt si Andrei Kerestely vor continua intreaga vara. S-a mixat Nani Fat-Frumos in cara canta si George Nicolescu impreuna cu fetita Angela Gheorghiu. De asemenea, FARAMITA, o compozitie proprie, muzica si text in stil lautaresc – un tribut adus regretatului lautar Faramita Lambru. M-a acompaniat acordeonistul Paul Gheorghe.
Am bucuria de a ma intalni cu noul val in studioul Radio Clasic. Energia talentatilor instrumentisti, actori, cantareti, asigura viitorul artistic”, a mai spus artista.
„In fiecare an, la 9 iulie, le doresc sarbatoritilor realizarea viselor! Familiei si colaboratorilor, sanatate si impliniri”
W

Niciun comentariu:

Arhivă blog