Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

luni, 10 ianuarie 2011

Folclor in interpretarea Margaretei



Margareta: "Pentru mine este o datorie de onoare sa reprezint tara prin tot ce este mai valoros, mai original, izvorul si esenta muzicii romanesti, folclorul nostru...

---------------------------------------------

Sursa: VIP - 21 Septembrie 2010
Nelu Ploiesteanu in duet cu Margareta Paslaru
de Mirabela Gucea (fragment)

Dupa o vara de lucru pe litoral, cantaretul de muzica de petrecere, Nelu Ploiesteanu pregateste o surpriza de exceptie iubitorilor de muzica in genere, realizand o colaborare cu o personalitate de prim rang a scenei romanesti, nimeni alta decat celebra interpreta Margareta Paslaru. Astfel, incepand din aceasta toamna, cei doi artisti vor putea fi vazuti interpretand in duet. “Aceasta idee i-a apartinut Margaretei Paslaru, care mi-a propus acest proiect. Marturisesc ca am fost foarte incantat. Este o premiera pentru amandoi si speram ca publicul sa primeasca cu bine aceasta colaborare, mai ales ca doamna Paslaru va interpreta si singura melodii de petrecere. Nu va canta insa si la nunti sau petreceri (...) a declarat Nelu Ploiesteanu.



-----------------------------------------------
Margareta Paslaru a fost invitata sa interpreteze "Ciuleandra" si
"S-ar gati badea de nunta" http://www.youtube.com/watch?v=PF3CmUL1_ag
la aniversarea Festivalul National Maria Tanase -
Craiova 22 Ianuarie 2010
------------------------------------------------------------

Margareta Paslaru si Nicoae Botgros - 2008 - TVR "O data'n viata"
-------------------------------------------------------------------------------------

mppozafolclor2.gif (190265 bytes)

  • In cadrul repetitiilor cu piesa "Opera de trei Parale", Margareta sta de vorba cu Maria Tanase care era si dansa distribuita in aceasta piesa. Dupa ce o asculta pe Margareta cantand, repetand melodiile in stil "Brechtian", asa cum a fost indrumata de catre regizorul Liviu Ciulei, Maria Tanase ii spune, in stilul ei unic: "Asculta, fa…tu trebuie sa canti muzica populara. Asculta-ma pe mine, ca-s vulpe batrana…"

SERGIU CIOIU: "Ce m-a impresionat cel mai mult a fost bocetul cules de tine si interpretat "a capella" ca omagiu adus memoriei celei care te-a indemnat sa canti muzica populara romaneasca, Maria Tanase. Cred ca ai remarcat reactia publicului , aplauzele prelungite si intensitatea lor. Maria avea dreptate, nu ca era "vulpe batrana" , dar avea "du pif" , "flair", "nas"- adica stia EA ce spune..." (Scrisoare deschisa in ziarul Tribuna Noastra, Canada, 1998)

New York - Knitting Factory -January 1999
Romanian Sensation Margareta Paslaru to performe with Matt Darriau's Paradox Trio
Tuesday, January 26, Old Office, 8 & 9:30pm

Multi-faceted artist Margareta Paslaru will be performing with Matt Darriau's Paradox Trio for this unique evening. Ms. Paslaru has recently completed a Nord American tour celebrating her 40th anniversary as a legendary Romanian movie star, theater actress, and singer/songwriter, and vocal interpreter of Romania folclore. Matt Darriau is one of the most respected and hard-working musicians playing in the genre loosely known as "klezmer," serving as a bandleader/composer for Paradox Trio, as well as a member of the ever-popular Klezmatics. With its unusual lineup of sax, flute, electric cello, guitar and dumbek, Paradox Trio blends driving gypsy, Balkan, and klezmer music with jazz to create swirling masterpieces of unprecedented beauty and melody. Matt Darriau -woodwinds; Brad Shepik-guitars; Rufus Cappadocia-cello; Seido Salifoski-dumbeks.

Eugen Florescu:"Surprinzator de buna ni s-a parut , de pilda, Margareta Paslaru in rolul interpretei de muzica populara. Tanara solista are un timbru adecvat melodiilor interpretate, dovedind certe calitati intr-un gen dificil, incercat acum, dupa cate stim, pentru prima data. Dupa spectacolul de duminica, avem chiar increderea ca, evitand unele excese de miscare, Margareta Paslaru are suficiente posibilitati de a deveni si in acest gen al artei interpretative un nume de valoare."

Ileana Costin: "Margareta Paslaru a cantat travestita in Angela Moldovan (si am inregistrat surpriza cu o satisfactie deplina). Imbracata in catrinta, cantareata parea mai mult ca oricand o papusa mare, bine mecanizata, care inchide ochii si spune mama, o papusa de portelan imbracata in costum national, dintr-un galantar de magazin pentru turisti. Interpretarea nu ne-a dezamagit. Bucatile populare au fost cantate cu un umor inteligent si modern."

Elly Roman: "Neasteptata interpreta a intonatiilor noastre folclorice, actrita de film cu posibilitati multiple, actrita de teatru cu o prezenta scenica remarcabila si, mai ales , cantareata..".

  • Ca urmare a succesului, Casa de Discuri Electrecord scoate un nou disc, in exclusivitate cu melodii populare, interpretate de Margareta.

ADINA DARIAN: "In prezent, Margareta Paslaru are imprimate 60 de melodii si detine recordul vanzarii de discuri la muzica usoara. RECENT INSA SI-A BATUT PROPRIUL EI RECORD CU DISCUL DE MUZICA POPULARA. (Cinema 1966)

- Aveti 23 de ani si 8 ani de abundenta activitate artistica. Cum se impaca activitatea de eleva si de cantareata in acelasi timp?"
Margareta: "Greu. Foarte greu. Prin carnetul de note. Daca raspundeam la o materie sub nota 6 , nu aveam voie sa cant la televiziune."

  • Margareta Paslaru este invitata de catre diferite ansambluri folclorice si canta sub bagheta dirijorilor: Nicusor Predescu, Victor Predescu, Ion Budisteanu.

FACLA – Tel Aviv –1977: "In "Blestemul " vocea de infinite posibilitati a Margaretei, pe fundalul agreabilei sale prezente scenice aduce puternic, emotionant, imaginea celei care a fost Maria Tanase."

TOP – PANORAMA: "Margareta Paslaru reapare pe scena dupa o lunga absenta. Ea canta timp de trei saptamani (15 iulie - 5 august) la Royal Festival Hall din Londra, ca solista de muzica populara a ansamblului " Doina Bucurestiului "

MORNING STAR, London, 1974: "Margareta Paslaru, star of stage, screen and TV, dressed in a peasant scarf and apron, sings two groups of folk songs in a voluptuous Dietrich-like voice."

INFORMATIA BUCURESTIULUI: "Nu putem trece peste faptul ca, la reusita spectacolului a contribuit substantial micro recitalul (tot folcloric, fireste ) al Margaretei Paslaru, despre care ziarul londonez " "Morning Star", din 18 iulie scria :…"canta cu o voce voluptoasa , asemanatoare celei a Marlenei Dietrich."

EVENING NEWS - LONDON, 1974: "And let me not forget Margareta Paslaru, a little Romanian, who sings deep down in her boots, like Juliette Greco. She is a joy."

SOUTH LONDON ADVERTISER: "Romanian Dance Company at Queen Elizabeth Hall": "…The only named soloist is Margareta Paslaru, who combines an exceptionally deep contralto voice with a coquettish appearance and manner." (John Percival )

MARIA TITUS: "Capsa" muzicala a fost fara doar si poate debutul Margaretei Paslaru in postura de cantareata de muzica populara romaneasca."

P. SIMIONESCU: "Asa de pilda, a fost excelentul numar folcloric al Margaretei Paslaru, care, aproape la fiecare aparitie, se straduieste sa aduca spectatorilor macar un element interpretativ nou."

Jydske Tidende - Stockholm - 1972: "Margareta Paslaru a interpretat cu deosebit simt al umorului si cu o mimica sugestiva cantecele populare romanesti".

  • Margareta este invitata si sustine un recital de folclor in Craiova, la
    Festivalul "Maria Tanase".

  • Canta in numeroase spectacole alaturi de Sofia Vicoveanca (Italia),
    Irina Loghin (Israel), Benone Sinulescu (Danemarca, Finlanda, Suedia , Norvegia).



Sofia Vicoveanca si Margareta Paslaru in turneul italian

  • Melodiile folclorice devin nelipsite in repertoriul variat al Margaretei Paslaru. Ele vor marca marele final al tuturor recitalurilor ei, in tara si peste hotare.

    Evenimentul Zilei

    Miercuri, 07 Decembrie 2005

    Rubrica editata de Mihaela Manole


    Anii '60: Indragostita de muzica populara

    1964
    Indragisem de mult melodiile noastre populare, mai ales pe cele ardelenesti. Odata, la una dintre repetitiile piesei „Opera de trei parale” in care Liviu Ciulei mi-a incredintat un rol, marea noastra cantareata Maria Tanase, pe care am cunoscut-o atunci, m-a sfatuit sa ma apropii de muzica populara. Am ascultat-o, dar nu am avut curajul sa apar in public. Acum insa (la Festivalul de la Mamaia n.-red.) mi-am luat inima in dinti.(..) Nu ma plictisesc niciodata de cantec, ci, dimpotriva, il indragesc pe masura ce trece vremea, cand melodia se asaza in mine si ii dedic noi nuante. (Margareta Paslaru, Revista „Flacara”, 18 iulie)



Niciun comentariu:

Arhivă blog