Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 2 februarie 2011

Margareta Paslaru 51 de ani de la "Chemarea marii" G. Grigoriu, record vanzari 1961


Revista Flacara Nr. 52 _30 decembrie 1961

Interviul "FLACARII" cu muzica usoara a anului 1961
MARGARETA PASLARU


- Dumneavoastra ati imprimat deci discul care a batut toate recordurile anului...
- Eu?
- Da, discul 3002, cu piesa "Chemarea marii" pe una din fete, a cunoscut cel mai mare tiraj in 1961: 26.000 exemplare de la prima editie...nu stiati?
Margareta Paslaru nu stia acest lucru si nici nu-i vine sa creada. N-a pierdut inca mentalitatea de scolarita (desi a implinit 18 ani) ce abia a debutat in arta.
- Imi cereti parerea despre anul muzical 1961 si, sincer vorbind, nu prea am curajul sa ma pronunt. E primul meu an de activitate muzicala sant abea la inceputul drumului in arta si inca nu ma vad in masura sa formulez aprecieri atat de pretentioase.
- In ciuda zicalei, as spune ca prea multa modestie nu strica...si, totusi, ce credeti ca determina succesul unui cantaret,ce-i asigura aprecierea publicului?
- Poate ca sinceritatea, atunci cand interpretul e el insusi si se straduieste sa aduca ceva nou in muzica, publicul simte si-l rasplateste pe data.
- Ce intentii aveti pentru viitor? Va veti inscrie la conservator?
- As prefera Institutul de arta teatrala si cinematografica: Mi-ar place mult sa fac, pe ecran, comedie muzicala. Am terminat de altfel recent primul m
eu film, un foarte scurt metraj al televiziunii, intitulat "Anul nou 1962", in care am cantat "Mandolina mea" de George Grigoriu; M-am simtit
foarte la largul meu in fata reflectoarelor si a aparatelor de filmat.
- "Mandolina" e cantecul dv. preferat din acest an?
- Da, impreuna cu "Chemarea marii"si "Pe aripa vantului".
- Va uram deci, pentru anul viitor, cat mai multe asemenea cantece de valoare si cat mai multe succese.
Sanda Faur-Dima
===============
Impresiile compozitorul Elly Roman despre vocea Margaretei Paslaru
(fragment) discul EDD 1217

(...) Izbucniri neasteptate ale unor razvratiri vocale neauzite pana atunci
dadeau din capul locului o amprenta cu totul personala tuturor interpretarilor
noii cantarete si parca prezentei vuietului marii i se adaugau haurile muntilor,
padurilor, campiilor noastre, - toate gasindu-si ecou in aceasta micuta papusica
modesta, cuminte si sarguitoare.
(...) Neasteptata interpreta a intonatiilor noastre folclorice, actrita de film
cu posibilitati multiple, actrita de teatru cu o prezenta scenica remarcabila si,
mai ales, cantareata, atenta nu numai la insusirea slagarelor straine consacrate,
dar si la muzica usoara romaneasca buna

Niciun comentariu:

Arhivă blog