Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

joi, 14 ianuarie 2016

Margareta Paslaru - Actualitatea Muzicala 'Stelele filmului canta'

Sursa: Actualitatea muzicala_ nr.12_2015/ autor: Oana Georgesu
 
“Stelele fimului canta”
Lansarea albumului “Stelele filmului cantă” i-a reunit la Magazinul Muzica pe unii dintre cei mai iubiţi actori ai teatrului şi ai filmului romanesc. Ei au răspuns iniţiativei Margaretei Paslaru de a interpreta piese compuse de indrăgita interpretă pentru un scop nobil: ajutorarea artiştilor varstnici, cu probleme de sănătate şi cu o stare materială precară. Acest nou proiect muzical cu scop caritabil a fost produs de Uniunea Cineaştilor din Romania (UCIN) şi este o urmare firească a succesul extraordinar de care s-a bucurat albumul “Actorii cantă” (două volume). Lansat in 2014, drepturile de autor au mers atunci la Fondul de Solidaritate Teatrală, fond special deschis la UNITER pentru actorii in varstă şi bolnavi care s-au retras de pe scenă.

“Am conturat conceptul in 1993 şi, de atunci, fiecare CD, DVD şi audiobook lansat a avut o finalitate umanitarcaritabilă, inclusiv propria carte «Eu şi Timpul»” declara Margareta Paslaru intr-un interviu. “Am direcţionat banii incasaţi din drepturile de autor către Spitalul «Grigore Alexandrescu», către pensionarii Orchestrei Radio, UNICEF şi Crucea Roşie prin proiectul «Banca de Alimente», apoi către UNITER şi către tinerii de viitor care primesc «Premiul Anual pentru Originalitate», iar acum incasările vor merge către UCIN. Drepturile şi sumele rezultate din vanzarea CD-urilor facilitează procurarea medicamentelor costisitoare şi anumite tratamente de care au nevoie actorii. Nu ii putem uita pe aceia care au răspandit in lume gloria scenei romanesti şi a ecranului!”. La realizarea albumului “Stelele filmului cantă”, care cuprinde 21 de compoziţii proprii semnate Margareta Paslaru, orchestrate de George Popa, Andrei Kerestely, Călin Grigoriu (toate au fost inregistrate şi masterizate in studioul Jolt şi Andrei Kerestely), au contribuit pro bono caţiva dintre cei mai valoroşi actori, in frunte cu Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, Maia Morgenstern, Florin Zamfirescu, Rodica Mandache, Valentin Teodosiu, Eugen Cristea, Adriana Trandafir, Ştefan Velniciuc, Monica Davidescu, Alexandra Velniciuc, Jeanine Stavarache, Andreas Petrescu, Aurelian Temişan, Marian Ralea, Anca Sigartău, Silviu Biriş, Mihai Bisericanu, Marius Manole, Emilia Popescu, Ştefan Bănică jr. Şi Margareta Paslaru … cantă! Pe album a fost inclus cel mai longeviv şlagăr al Margaretei Paslaru, pe versurile Anei Blandiana, “Lasă-mi toamnă pomii verzi”, piesă interpretată impreună cu Florin Zamfirescu, Emilia Popescu, Marius Manole, Rodica Mandache, Anca Sigartău, Silviu Biriş şi Mihai Bisericanu. In memoria Constanţei Buzea artista interpretează piesa “Şi viaţa merge mai departe” pe versurile pe care poeta i le-a oferit interpretei in 1976, cu dedicaţie. Aceleiaşi autoare ii aparţine şi piesa care deschide albumul, interpretată de Maia Morgenstern - “Despotici in uimire”. A doua melodie cu care este prezentă pe album marea actriţă se intitulează “Nu vreau să moară florile de măr”. Margareta Paslaru mărturisea că a lăsat fiecărui actor libertatea de a alege piesa care ii place, iar Maiei Morgenstern i-au plăcut două melodii …

Există şi un inedit duet tată şi fiică Alexandra şi Ştefan Velniciuc, care interpretează piesa “Alergători de cursă lungă”. Foarte frumoase sunt piesele interpretate de vedetele teatrului de Revistă ”Constantin Tănase” Stela Popescu (“Păsările nu mor niciodată”, text Ovidiu Dumitru) şi Alexandru Arşinel (“Bunicii mei”, muzică şi text Margareta Paslaru).

A doua zi după lansarea de la “Muzica”, Margareta Paslaru a fost protagonista vernisajului unei inedite expoziţii de afişe găzduită de Muzeul Municipiului Bucureşti Palatul Şuţu. Expoziţia “Margareta Paslaru - Lasă-mi, toamnă, pomii verzi/ Uite, ochii mei ţi-i dau” prezintă o serie de afişe din cei aproape 60 de ani de carieră artistică, ce surprind cele mai interesante apariţii susţinute de artistă in ţară şi străinătate, dar şi filme care i-au marcat ascensiunea remarcabilă: de la afişe cu filmul “Veronica” (1972), la concertul-spectacol de muzică uşoară “Lasă-mi, toamnă, pomii verzi” (1981), pană la cele mai recente, ca de exemplu afişul “Medalionului Margareta Paslaru cu prilejul implinirii a 50 de ani de la debut”, organizat in Aula Palatului Cantacuzino pe 22 septembrie 2008. Margareta Paslaru şi-a făcut debutul radiofonic in 1959 cu piesa Chemarea mării (muzica George Grigoriu, text Mircea Block) care, in 1961, imprimată pe disc de ebonită, a bătut toate recordurile de vanzare la “Electrecord”. De-a lungul timpului 65 de compozitori i-au incredinţat creaţiile lor artistei (compozitorul George Grigoriu a numit-o pe Margareta Paslaru un “mit al muzicii uşoare romaneşti”), care a devenit ea insăşi compozitor şi textier. Cine nu a fredonat măcar odată şlagărul “Lasă-mi toamnă pomii verzi”, care a inspirat şi titlul expoziţiei de afişe?! Deopotrivă actriţă in teatru şi film, Margareta Paslaru nu a cantat doar muzică uşoară, ci şi muzică populară (la indemnul Mariei Tănase). Margareta Paslaru pregăteste şi un CD (single) in beneficiul victimelor de la Clubul “Colectiv”, o compoziţie proprie inspirată de versurile regretatului Virgil Carianopol “Cum să te las … cand nu mai poţi”  (Foto: Sebastian Oros)
W

Niciun comentariu:

Arhivă blog